Fade Away

Åh herregud...

 • Publisert: 05.01.2013, 15:30
 • Kategori: Blogg
 • Så jeg tenkte jeg skulle skrive om noe som egentlig blir veldig ignorert av folk. Det er vel egentlig slik at vi VET om det, men vil vil ikke REALISERE at det faktisk skjer eller hvordan det foregår. Det var iallefall tilfellet med meg, og joda, etter å ha satt inn i det så føler jeg meg ignorant og skyldig. Jeg fikk en følelse at jeg har ignorert noe bare fordi de var mindre og hjelpesløse. På et punkt så fikk det meg til å gråte, og i dette tilfellet så følte jeg at det var på sin plass. Tror egentlig at de fleste gjør det. Det kan det hende at det er folk som ikke interresserer seg for hva jeg nå skal snakke om, men jeg håper at DU leser videre. Dette er heller ikke bare min informasjon, men også informasjon som jeg får og lærer fra nettsider, ved å faktisk spurt merker, lest Q&A om merker og gjennom andre folk. 

   

  Så jeg skal snakke litt om testing av dyr når det gjelder kosmetikk. Jeg føler ofte at det er noe som folk flest overser, eller bare ser overflaten av. Vi får ofte høre at vi burde unngå disse produktene som blir testet, men vi får aldri egentlig vite noe særlig av "offentligheten" om hva som faktisk skjer med dyrene. Derfor føler jeg en trang til å gjøre det selv når det er vanskelig å finne ellers. Det kan hende det er noen grafiske bilder i dette innlegget. Men egentlig så er det litt slik at når DU er en av de som kjøper disse produktene så burde du vite hva som skjer med dyrene. Alt i alt, du støtter jo de som tester dyrene ved å kjøpe deres produkter. De tjener jo på salget. Derfor har du egentlig et slags ansvar for å vite om hva det er du kjøper og hva det er du støtter. Jeg sier ikke at noen er en dårlig person eller at jeg prøver å dømme noen. Jeg har selv vært en som har brukt produkter som har blitt testet på dyr før jeg fikk lærdom om dette. Så det er egentlig bare det jeg er her for å skrive om nå. Derfor føler jeg at jeg må skrive noe spesifikt når det gjelder akkurat dette temaet; hva som skjer med dyr under dyretesting. Så ja det vil være grafiske bilder, ja jeg kommer til å snakke om grafisk materiale, men ærlig talt så mener jeg at du skal sitte og lese gjennom dette, spesielt om du kjøper fra merker som tester på dyr og som har tredjeparts testing. 

   

  Jeg tenkte jeg først skulle forklare litt om hva tredjeparts tesiting er. Det vil egentlig si at merker som sier de ikke tester på dyr har det likevel. Grunnen til at de sier at de ikke gjør det er fordi at det er ikke DEM som har testet dem, men de som solgte ingridiensene til dem som gjorde det. Når du spør et merke om de tester på dyr og de sier "nei" så snakker de om det ferdige produktet og ikke ingridiensene som de kjøper opp av ANDRE selgere. Så derfor tester de på dyr, men bare via en annen kilde og det blir derfor lovelig å gjøre. Derfor er de også offesielt "imot testing av dyr" fordi at de er ikke dem som tester på dyr. Derfor er det viktig at hvis du vill ha null dyretesting så må du være sikker på at både slutt produktet og ingidiensene ( tredjeparts ) ikke er testet på dyr. Merker som gjør akkurat dette som jeg har forklart er; MAC, Estee Lauder (som eier mange andre merker. F.eks. Body shop som har nektet å teste på dyr eller å kjøpe opp dyreingridienser. Nå er dette et veldig stort unntak ) som er veldig kjent for å gjøre dette.(Det er også sagt at de tester ikke på dyr hvis det ikke er påbudt av lov, men det kommer jeg tilbake til senere. ), Coty. For å finne ut av dette så må du finne ut hvilke merker som eier hvilke merker. F.eks at Shisheido har kjøpt opp Bare Minerals som tidligere ikke har testet på dyr, men som nå gjør det (Likevel er det ikke alle som vet om dette). Som sagt så er ikke det bestandig tilfellet (f.eks Body Shop ). Derfor er det viktig å se hvem som eier hvem. 

   

  Det er to former for dyretesting når det gjelder den kosmetiske industrien. Jeg kan ikke gå inn i ALT av testing, medisinene, og alt det. Da blir dette innlegget alt for langt, noe det kanskje allerede er for noen. Jeg har derfor tenkt til å holde meg til temaet som jeg nå har presentert. Jeg føler ikke at det er noen grunn til at vi skulle måtte teste kosmetikk på dyr i det hele tatt. Egentlig så er det ingen grunn. De er ikke liv og døds produkter som det er med medisiner. Derfor kan man jo begynne å lure på; "Hvis dette produktet må testes på dyr før at det er TRYGT at jeg som menneske bruker det, hva er det de egentlig bruker i disse produktene?" I det store og det hele så burde det ikke være nødvendig for oss å teste på dyr lengre. 

   

  Men disse to formene for dyretesing (som gjelder spesifikt kosmetikk ): I Dreys test så ble det plassert kosmetiske substanser i øye til bevisste kaniner for å vurdere skade på øyevevet. Dette var ekstremt smertefult for kaninene og fikk dem ofte til å hyle. Da disse substansene ble plassert inni øynene fikk det kaninene til å knekke nakkene og/eller ryggene i forsøket på å komme seg ut av "tvangsboksene" de satt i. Her er noen bilder av boksene og hva som skjer med kaninenes øyne ( det er veldig forstyrrende ) : 

  Dette er slike ting som får meg til å være flau, skamfull, lei meg, sint, og hatefull over at jeg er menneske. Det gjør meg ordentlig opprørt å se dem i et sånt miljø og i sånne restriksjoner. Kan du forestille deg å ha hode ditt låst i en slags boks hele dagen lang bare for at noen skal kunne helle giftige kjemikalier i øynene dine og at det er livet ditt? Er du seriøs? Dyrene ble ikke satt på jorda for at vi skulle kunne bruke maskara eller øyenskygge. Det er IKKE riktig, og det er ikke riktig at vi forsatt holder på med dette. 

   

  Den andre testen de gjør kalles for "den dødelige dose testen."(LD test)  Og det er hva det høres ut som; De tvinger dyr til å fordøye giftige kjemikalier og farlige kjemikalier til de dør. Så de måler hvor mye det tar av det og det stoffet for at de skal dø. Det vil si at de bilr tvunget til å fordøye giftige substanser igjennom magtuber, tvanginhalering igjennom gassmasker eller ved injeksjoner gjennom huden, blodårer, slimhinnen i magen, øynene, rektum, eller vagina,  til halvparten av dem dør. Det betyr at det forsøket ikke bare blir gjort på EN kanin, men på flere samtidig. En valig reaksjon til denne testen er kramper, oppkast, blødning fra øynene, nesen og erektum. De bruker heller ikke smertestille for at det ikke skal "forstyrre de kommende resultatene."

   

  Jeg føler meg utolig skitten og forferdelig over dette. 

   

  Enda en grunn til at dette gjør meg sint over dette er at de gjør det ikke bare for ett merke. Det er ikke slik at de deler med andre det de finner ut gjennom testingen. Alle disse separate merkene gjør sine egne separate forskning men de samme ingridiensene og formlene. Og istedet for å dele forsøkene de gjør så bruker de det ved økonomiske grunner til å gjemme den informasjonen fra andre merker. 

   

  Jeg vil også nevne hvorfor dyretesting ikke bestandig er helt nøyaktig selv når de gjør disse testene. Mange ganger må de gjøre testene på nytt, hundrevis av ganger, før de kan få svaret de vil ha. Det er også slik at selv etter at de har gjort alle disse testene så må de forsatt testes på mennesker uansett slik at de er trygge til å bli solgt. Så egentlig så gjør de alle disse testene og SÅ er det forsatt testing på mennesker. Så for meg så virker det utrolig unødvendig. Vi er alle forskjellige arter, så hvis du tester noe på en rotte så kommer ikke menneskene til å få samme reaksjon som en rotte, kanin, katt eller hund ville hatt. Det er fordi vi er forskjellige arter. Vi har forskjellig DNA. Vi har forskjellige reaksjoner på forskjellige ting. Derfor er ikke disse testene nøyaktige. 

   

  Det er forskere som jobber mot slutten av dyretesting. Så en god organisasjon for å støtte dette Center for Alternatives to Animal Testing. Her er litt informasjon om dem fra nettsiden deres: 


  The Johns Hopkins Center for Alternatives to Animal Testing (CAAT) is a small, non-profit center. As part of the Johns Hopkins University Bloomberg School of Public Health, we are dedicated to improving health for both people and animals. (In March 2000, U.S. News & World Report ranked Johns Hopkins #1 among all schools of public health.)

  We promote humane science by supporting the creation, development, validation, and use of alternatives to animals in research, product safety testing, and education. We seek to effect change by working with scientists in industry, government, and academia to find new ways to replace animals with non-animal methods, reduce the numbers of animals necessary, or refine methods to make them less painful or stressful to the animals involved.

   

  (Skriftfargen forandret seg da jeg kopierte dette fra nettsiden deres. Aner ikke hvordan jeg fikser det. Har prøvd ett par ganger nå.)

   

  Så det er ikke en helt perfekt organisasjon, men de prøver å støtte slutten av dyretesting. Og jeg vil helst støtte forskere som prøver å stoppe det. Jeg vet jo at dyretesting er nødvendig i noen tilfeller når det gjelder anatomi og medisinering hvor man har en sjangse til å gjøre dyret friskt, men jeg prøver bare å være realistisk. Jeg vet også at dyretesting ikke kommer til å stoppe over natten. Men dyretesting trenger ikke å skje. Det er utolig skremmende å se antallet dyr som dør hvert år pågrunn av dyretesting. Ca. 5 millioner aper, hunder, katter, kaniner, rotter dør hvert år pågrunn av dette bare i USA! Vi kan også støtte dette ved å ikke kjøpe produkter som blir testet på dyr og ved å gjøre vårt beste ved å spre informasjonen videre slik at folk for lærdom. Vi trenger å være talen til dyrene, for det har de nemlig ikke selv!

   

  Det er utrolig mange merker som ikke tester på dyr eller som har tredjeparts testing. Bodyshop er et av dem. Gosh har noen produkter, men ikke alle. Bare vær litt ops på hva du kjøper. Så derfor er det viktig at vi gjør vår egen del når det kommer til dette. 

   

  Det ble et ganske langt innlegg. Hvis dere har fått en form for anger eller en form som skyld over produktene dere kjøpte og vil kaste dem så ikke gjør det. Det er ille nok at livene til disse dyrene er blitt kastet bort på tullete forskning. Vi trenger ikke å gjøre det verre. Bruk heller produktet opp slik at det ikke blir bortkastet og vurder heller grundig om du vil kjøpe det en gang til. 

   

  Igjen så prøver jeg ikke å dømme noen eller å henge noen ut. Jeg prøver bare å spre informasjon om noe som blir heftig ignorert i vårt samfunn. Jeg beklager også om jeg har virket sint når jeg har skrevet noe av dette. Dette er et tema som opprører meg og får meg ærlig talt til å bli forbannet og lei meg samtidig. Jeg er ikke er person som i offentlighet blir sint eller forbannet, men når det gjelder slike ting som jeg ville kalt dyremisbruk så blir jeg det. Da kunne jeg ikke brydd meg så mye om at folk ser det heller. Det er også masse som skal ut. Jeg kommer heller aldri mer til å kjøpe noen produkter som er blitt testet på dyr. Om jeg hadde måtte slutte å gå med sminke ( som egentig ikke er et problem uansett ) slik at jeg kunne unngått disse dyrene så vil jeg det. Ærlig talt så skjønner jeg ikke hvordan folk som styrer med dette klarer å gå hjem til familien sin der de kanskje har en hund eller katt som de er glad i når de dreper dyr på jobben sin. Herregud. 

   

  Her er også en link til en nettside med merker som ikke tester på dyr:

  http://www.dyrevern.no/kampanjer/dyretesting/ikke_testet_pa_dyr

   

  Selv ville jeg likevel søkt litt mer på produktene selv om dette er en troverdig side.

   

  Har du lest helt hit uten å hoppe over noe;  Gratulerer til deg. Du fortjener er kjeks. Hvis du har lært noe så fortjener du to.

   

   

  - Jade

   

   

   

   

 • Publisert: 05.01.2013, 15:30
 • Kategori: Blogg
 • 13 kommentarer
 • hits